Statistieken Website
Uw conversie te verhogen

A/B testen

A/B testen

Wanneer uw A/B testen goed zijn uitgevoerd, dan helpt dit mogelijk om uw conversie te verhogen. Een site moet gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk zijn, want anders loopt u het risico dat bezoekers uw website verlaten. Het verlangen van een bezoekers hangt echter af van het product en van de doelgroep. Dit betekent dat er erg veel manieren zijn op uw webshop in te richten. Maar wat werkt nu precies het beste als uw doel meer conversie is?

Stap 1 – Check Google Analytics

Allereerst heeft u een hoop gegevens nodig om te zien wat u precies wilt testen. Dit is makkelijk af te leien uit de statistieken in Google Analytics. Zo kunt u zien welke pagina’s zeer frequent bezocht worden en welke juist minder. Dit geeft u een indicatie van welke pagina’s u wilt voorzien van A/B testen.

Stap 2 – Check Hotjar

Via Google Analytics heeft u gezien waar het mis gaat, maar het is ook belangrijk om te weten waarom het mis gaat. Waarom blijven uw bezoekers langer op de ene pagina dan op de andere? Hotjar geeft u inzicht in deze gegevens. Meer informatie over Hotjar kunt u hier lezen. Zo kunt u via Hotjar zien wat de bewegingen van de muis zijn geweest, hoe mensen zoeken en waar mensen simpelweg doorklikken.

Stap 3 – Test uw hypotheses

Door middel van Google Analytics en Hotjar heeft u bepaalde inzichten verkregen. Dit soort inzichten leidt tot bepaalde hypotheses, welke getest kunnen worden met A/B-testen. Een voorbeeld hiervan is: ‘Als mensen geen account nodig hebben voor het bestellen, dan neemt het aantal bestellingen toe’.

Stap 4 – Maak een testplan

Verzamel alle aannames in een excelbestand, waarbij u een aantal begrippen omschrijft:

  • Wat is het probleem?
  • Wat is de prioriteit (op een schaal van….)?
  • Wat is de exacte hypothese?
  • Wanneer wordt deze hypothese getoetst?
  • Bij welke browerversie speelt het probleem (vooral)?
  • Om welke pagina gaat het?
  • Op welke device speelt het probleem (vooral)?

Stap 5 – Testen maar

Het is bij het testen aan te raden om niet blind af te gaan op de statistieken. Gebruik bij de interpretatie ook uw boerenverstand. Houd hierbij rekening met andere variabelen. Een voorbeeld is hiervan dat u niet gaat testen wanneer u midden in een sales periode zit. De sale trekt namelijk sowieso al meer bezoekers, waardoor u geen representatieve resultaten krijgt.

Stap 6 – Aanpassen

Uiteindelijk weet u welke pagina beter werkt, A of B. Deze informatie kunt u verwerken in de webshop. Het uitvoeren van deze testen kunt u blijven doen, waardoor u uw website blijft optimaliseren.

Nieuws & Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Meer weten?

We maken graag kennis met u!

Maak hier uw afspraak
3